Constanța are nevoie de un spital pentru copii. "E urgență maximă!"

1790
3

Articole de la același autor

Având în vedere numărul de copii bolnavi care ajung mereu la spital, construirea unei unități sanitare care să poată trata întreaga paletă de afecțiuni este mai mult decât o necesitate. La ora actuală, suntem singurul județ din țară care avem doar un spital mare și câteva secții exterioare, care nu mai face față populației și nevoilor acesteia. 


"În primul rând, nici construcția nu este propice tuturor bolnavilor și nici mari transformări nu se pot face, asta din cauza modului în care a fost conceput ca și construcție, cu ani în urmă", ne-a declarat șeful secției Neonatologie, dr. Livica Frățiman. Medicul a mai spus că este neapărat nevoie de o unitate sanitară în care să fie tratate anumite patologii, mai ales pentru copii. 


"Ne-am dori să existe un spital de îngrijire doar a copiilor, pentru că nevoile lor sunt complet diferite de cele ale adulților și nu este tocmai cea mai bună soluție să-i amestecăm. Noi ne aflăm într-o poziție mai deosebită, pentru că secția de Gine-cologie este în strânsă legătură cu cea de Pediatrie, deci se pune problema con-struirii unui spital materno-infantil, așa cum există în alte județe mari și unde patologia este foarte clar deli-mitată de relația mamă-copil", a subliniat dr. Frățiman. 


O altă problemă este că, în ultimii doi-trei ani, a crescut nu-mărul copiilor născuți prematur, care necesită o îngrijire deosebită și pentru care, cu atât mai mult, ar fi nevoie de un spital doar pen-tru ei. 


Prematurii, înghesuiți pe secția  de Terapie Intensivă 
Numai la acest moment, pe secția de Terapie Intensivă sunt internați 18 copii prematuri, foarte mulți cântărind doar 800 de grame. Ca urmare, pe cele opt locuri de care secția de Neonatologie dispune, au fost înghesuite 18 suflete. 


"S-au montat incubatoare suplimentare, dar, din păcate, nu numai că nu avem incu-batoare suficiente, dar și la capitolul echi-pamente stăm la fel de prost", a subliniat medicul. 


În acest sens, trebuie tras un semnal de alarmă. Din păcate, gravidele nu prea țin legătura cu medicul de familie sau cu ginecologii, iar nesupravegherea sarcinii poate duce la o naștere prematură. Apoi, spun cadrele medicale, este vorba despre situația socială a familiilor, dar și înde-părtarea populației de asistența medicală structurată. Astfel, femeile nu se duc la medicul de familie pentru a fi luate în evidență sau dacă se duc, nu țin întot-deauna seama de sfaturile acestora. Din fericire, cei mici su-praviețuiesc. 


Ei stau pe STI o lună și jumătate și apoi încă pe atât pe secție pentru a ajunge la o greutate normală pentru un copil de vârsta lor. 
"Nu este deloc ușor să-i îngrijești. Toți au greutate foarte mică și sunt prematuri cu grad mare de risc, cu probleme de sănătate, îndeosebi respiratorii, asta pentru că plămânul nu este suficient maturat atunci când se nasc", a mai declarat dr. Frățiman. 


Și managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU), dr. Cătălin Grasa, este de părere că în județul Constanța este nevoie de mai multe spitale, nu doar de unul pentru copii. 


"Ca să discutăm de o normalitate în orașul nostru, este nevoie nu numai de un spital materno-infantil, ci și de un spital municipal, care să fie imaginea în oglindă a acestuia și abia după aceea începem să discutăm de un spital uni-versitar, spitale de monospecialitate etc.", a concluzionat directorul SCJU. 


Spital pentru copii în curtea SCJU 
Conducerea Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) a precizat că, anul acesta, s-a discutat despre un proiect în care se dorea construcția unui spital de Pediatrie în curtea SCJU și unde se dorea internarea mămicilor gravide, iar acolo să aibă acces copiii cu vârsta de până la 16 ani. 


"În județul Constanța, sunt necesare mai multe spitale pe specialitate, cum ar fi unul de Pediatrie, de Oncologie, Car-diologie etc. Aici trebuie luate în calcul mai multe aspecte. În primul rând, Constanța preia și pacienții județelor limitrofe, ca să nu mai amintim că, în sezonul estival, se dublează efectivul de populație. Oricum, autoritățile locale trebuie să aibă inițiativa unui astfel de proiect", a precizat șeful DSPJ, Cristina Schipor. 


Întrebat despre acest lucru, vice-președintele Consiliului Județean Con-stanța (CJC), Daniel Learciu, a declarat că, la acest moment, se află în discuție construcția a două unități sanitare. Este vorba despre un spital de Oncologie, pe spațiul fostului Spital de Ortopedie, Trau-matologie și Recuperare Medicală (SOTRM) Eforie Sud, și un altul de copii. 


"La acest moment, se dorește con-struirea unui nou spital specializat în tratarea cancerului. Tocmai de aceea, în luna august, a fost inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea demarării procedurilor necesare elaborării Studiului de Oportunitate și a Studiului de fezabilitate pentru crearea unei structuri medicale în domeniul Oncologie în județul Constanța. În ceea ce privește Spitalul de Neonatologie, în perioada următoare vom demara toate procedurile necesare pentru studiile de fezabilitate", ne-a declarat Daniel Learciu. 


Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nea nicu
4 noiembrie 2016
Spital

Un spital nou? Cand mi oi vedea ceafa. Astia nu au bani de var dar vorbesc de spitale. Deh incepe campania electorala

Sindbad
4 noiembrie 2016
Plecati, care aveti ocazia...

De ce spital? Continuati cu blocurile de mocangii din Henri Coanda!

Ada
4 noiembrie 2016
Vrem spitale...

Ar fi bun un spital pt copii, insa e criza mare de doctori. Mai erau acum un an unii care strigau vrem spitale, nu catedrale, in timp ce medicii nostri sunt plecati afara...dar uite asa prin manipularea unora s-a schimbat un guvern, au venit tehnocratii si tot fara spitale am ramas..

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2199 secunde